ГОРЕ ДИКТАТУРА

ГОРЕ ДИКТАТУРА



Није потребна богзнакаква анализа ил памет да би се схватило да је ВУчикратија управо супротно од диктатуре –
наиме, РАЗЛОГ да се уведе диктатура ради спаса отаџбине.

АУТОР: БРАНИМИР МАРКОВИЋ

Ja jesam zainteresovana za bolju organizaciju.
Napravila bih neku grupu na Fejsbuku
ili Gugl plusu gde bi se ljudi učlanili, 
gledali planove kretanja i slično. …

Aleksa Ivanović, 24
 Mislim da bi bilo dobro da se jasno naznače sve te stvari,
kompletna smena organa vlasti, RTS-a, REM-a i ostalih čuda… 

Branka Smuđa, 32
koja je ideja i kako da bude organizovanije, stvarno ne znam.
Da znam, možda bih bila organizator.
Eventualno bih se uključila u neku anketu putem interneta…

Бла, бла, бла...

Не знам зашто ми се, док слушам повике актуелних протеста ДОЛЕ ДИКТАТУРА, стално враћа у главу ово:

Кад су партизани ослободили Котор 1945., мештани су, инспирисани регионалним саставом истих, до следећег јутра исписали „графите“ ДОЛЕ ЦРНОГОРЦИ. Пошто им је добри Бог брзо услишио молбу, а игнорисали су упозорење – пази за шта се молиш, можда ти се и испуни, убрзо су осванули графити ГОРЕ ЦРНОГОРЦИ.

Али било је касно, па су данашњи Которани углавном потомци тих Црногораца, што не мора нужно да буде лоше. Лоше је што / ако (ствар процене) су премало Которани.

(Потомак осам стотина година старе породице бокељских поморских капетана и произвођача свиле, дон Бранко Сбутега, могао је за Боку само да констатује: „Умрла је и то ми је данас бјелодано. Умрла је онако као што је умрла Етрурија, стари Египат, Венеција, Дубровник, Астеци, Хетити, Келти … Помрли су људи који више нису могли своју повијесну меморију и навике које је она обликовала предати некоме другоме ... И тако – Бока је географски појам бременит свједочанствима своје прошлости без духовног упоришта своје будућности. Бити аутохтони Бокељ одређује ова свијест и увид. Срећом, премало нас је. Њезини становници пате од других осјећања данас.)

Реко бих да се иста ствар догађа и са данашњим Београђанима, изумиру док им сви земљаци чак и већина суграђана „пате од других осјећања данас“.

Јер „дијалектика“ коју је некоћ Никола Томазео дефинисао свом политичком опоненту Његошу „На Цетињу Спартанци у Котору дивљаци“ је универзална, а у данашњем ИЛИРКА побеђују Цетињани.

Није тако увек било. Давидовићева Србија и краљевина Југославија беху добро утемељна по угледу на Дубровачку републику, што се истицало стално.

Елем, Которане је докусурила потпуна дезорјентисаност у простору – шта је горе а шта боље / доле.

А највише чињеница да су послушали своје малограђане а не своје највеће умове.
Јер дон Нико Луковић је у погледу Црногораца имао сасвим другу тактику. Он је на њих гледао као на нужно биолошко освежење и нове Бокеље. Није их гледао са презиром и гађењем, напротив, сам се, и једини од свештенства у бискупији, после рата декларисао као Црногорац.

Алузија на београдску и новосаЦки велеградску малограђанштину (уз „глупа интелигенција“ данас најзнаковитија оксиморон) и њихов однос, прво према самим себи (ал смо лепи на селфијима богте) а онда према крезубим сународницима, је очигледна.

А сад на насловне баналности.ПРОГЛАС НАРОДА У ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ДИКТАТУРЕ
СТУДЕНТСКИ ПОКРЕТ НОВИ САД · ПОНЕДЕЉАК 10. АПРИЛ 2017.

Елем, ако оШ да се бориш против дивљака – охлократије, прво што треба да постигнеш је да се од њих разликујеш.

Само Которски – разум и образованост.

Назвати поредак Александра Вучића – диктатуром, може се толерисати узбуђенима тинејџерима. Али ово је, како се представљају, протест СТУДЕНАТА, а студенти су, ма колико млади и неискусни били, будућа интелектуална елита нације. Најмање што се МОРА од њих очекивати је да знају шта и о чему причају.

Чињеница да и маторе прдоње академици такође Вучићеву владавину зову дикатуру, није им никакво оправдање.

Јербо ово – „Име је долази од институције посебног државног службеника која је постојала у древној Римској републици.У ванредним ситуацијама, када је опстанак Републике био у опасности, тај службеник – под називом диктатор – добијао је неограничене овласти да предузме све могуће мере у сврху отклањања те опасности. Диктатура је, с друге стране, била временски ограничена, најчешће на шест месеци, те је након њеног престанка диктатор за своје поступке био одговоран … постоје одређене ситуације у којима је успостављање диктатуре оправдано, те устави многих демократских држава садржавају одредбе о околностима под којима владе могу преузети диктаторске овласти. “ – пише чак и у хттпс://сх.википедиа.орг.

Није потребна богзнакаква анализа ил памет да би се схватило да је ВУчикратија управо супротно од диктатуре – наиме, РАЗЛОГ да се уведе диктатура ради спаса отаџбине.

Општи захтеви студентског протеста су: УКИДАЊЕ ДИКТАТУРЕ И КОМПЛЕТНА СМЕНА ПОЛИТИЧКЕ ЕЛИТЕ НА ЧЕЛУ СА Александра Вучића, ФЕР И СЛОБОДНИ ИЗБОРИ, СЛОБОДА МЕДИЈА, департизација … да не цепдилачим даље са (бе) смислом захтева за децентрализацијом .. (зар је Србија централизована земља?)

А ко ће то да спроведе? Онај који је ове аномалије увео? Против самог себе, након просветљења?

Како ћеш га натерати?

Оружаном побуном или гандијевска методама? Слутим одговор, па да подсетим на малу тајну успешности Гандијевих метода.

Током бомбардовања Британије од стране Хитлерове авијације, центар највеће колонијалне империје света, коју је водио задрти империјалиста Черчил, очајнички је зависио од помоћи флоте САД, под командом задртог републиканца Рузвелта … који је невољу својих идеолошких архинепријатеља добро искористио за своје "фикс идеје". Сваку помоћ условљавао је повлачењем са по једног колонијалног поседа у свету. Прво је очистио амерички континент од присуства Британаца, почев од Канаде, па преко Кариба све доле на југ, па је на ред дошао Индијски потконтинент. ЕТО тајне!

Черчил је очајавао: "Империје тако не раде", а Рузвелт је победоносно одговорио "Али републике ТАКО раде".

Наградно питање за студенте и напредну омладину: На чијој страни је данас америчка флота – Вучићевој или „Гандија“?


Следеће питање – да ли сте ондаК за насилну побуну, после искуства Украјине и Сирије под носом?

Чини ми се да сте на изборима на које углавном нисте изашли или сте гласали за Которске малограђане, имали и опцију која погледује на сасвим друге узоре – према Исланду, Швајцарској, Скандинавији и тако то … но избора ће бити опет и то превремених, тј. са премало времена да се противвучићеве опције организују.

Но, да се вратим на насловну тему.

Није ли било целисходније и превратничкије да сте колеге са протестне шетње по сунчаном дану из синдиката полиције и војске подсетили на примере турских колега, који су у условима сличних колапса демократских институција државе, спасавали отаџбину – диктатуром. Ороченом, до испуњења конкретних циљева, неке сте мање више дефинисали.

Ово је само теоретска расправа.

– Јасно је да нема ко да изведе тај преврат. Турских Ататурковских националистичких официра спремних да због начела жртвују живот нема у Србији. (А више ни у Турској). Ал то треба констатовати, да се не би замајавали са том опцијом, и још их звати да држе одурне патетичне говоре за време летњих шетњи, тек сад кад је и на њих дошао ред за смањење плата и пензија.

– јасно је и да је „Гандијева“ флота данас уз Вучића. (Нап. Нимбус - не, није јасно!)

Онда одбаците та два сценарија – „македонски“ и Гандијев и крените путем који се показао као ефикасан. Баш на овим изборима.

Да нацртам јо 1: Право и једино питање је хоћу ли бити градоначелник, закључио је Прелетачевић.

https://branali.blogspot.rs

***
НАПОМЕНА: Уважени Бранимир Марковић се, за своје стандарде држао одлично, савршено свесно, скоро до самог краја. Ту му је попустила концентрација. Наиме, из правилно уоченог политичког деловања "Америчке флоте" није извукао јасан закључак - да та флота није ни за Вучића ни против њега; ни за "бунтовнике" ни против њих; већ за стварање "амбијента" у коме ће освајати покрајину по покрајину. Као што су на почетку подржавали Хитлера против Европе, па затим Европу против Хитлера, па онда Европу са све "денацификованом" Немачком против СССР, који су само пар година раније подржавали у рату против Немачке.

Једнако, нећу поверовати да "Америчка флота" воли Вучића, а не воли Сашу Јанковића, Динка Грухоњића, Наташу Кандић и Мила Ђукановића von Lovcenberg. У прнинципу, јебе им се за све поменуте, само је питање тајминга - кад који Црнац боље врши посао. Кад одради посао, Црнац може да иде.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ПЕТ СРПСКИХ ЏЕЛАТА (1): ЗОРАН ЂИНЂИЋ - КВИСЛИНГ ДЕЧИЈЕГ ЛИЦА

ИДИОТИ СУ СНАГА СРБИЈЕ

АНТИ-ТИТОГРАФИЈА (3) ДЕСЕТ НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ РЕВОЛУЦИОНАРНИХ СТАРЛЕТА